Buxusrups duikt weer op (09-05-2017)

Dit item is verlopen op 09-06-2017.
Buxusrups duikt weer op

De afgelopen jaren is een uitheemse rupsensoort aan een opmars in Nederland begonnen. De zogenaamde buxusrups is nu ook in de Hoeksche Waard gesignaleerd.

Opvallend is de enorme schade die de rups van de buxusmot in korte tijd toebrengt aan de buxus.

Hoe te herkennen

Wanneer er dode blaadjes, kale takken en spinnewebben in de buxus te zien zijn, is de kans groot dat de buxusmot zich in de buxus heeft genesteld.

Rups

De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Ze zijn herkenbaar aan een felgroen lijf met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen en een zwarte kop. Een volgroeide rups is ongeveer 4 cm groot.

Pop

Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. De pop bevindt zich in een stevig gespannen cocon.

Mot (vlinder)

De zwart-witte mot heeft een spanwijdte van 3 tot 4 cm en leeft ook op buxus. Momenteel is de rups erg actief en gaat deze zich verpoppen. Na een maand verschijnen de vlinders en worden eitjes gelegd. Deze eitjes komen uit in het voorjaar.

Bestrijding

Particuliere tuineigenaren kunnen de buxusrups bestrijden door zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand te verwijderen en de spinsels weg te knippen. Een zwaar aangetaste struik kan het beste volledig worden uitgestoken of zo laag mogelijk afgeknipt. De afgeknipte takken en verwijderde struiken dienen daarna in een afgesloten zak te worden afgevoerd.

Omdat zich meerdere generaties per jaar kunnen ontwikkelen, neemt het aantal rupsen - zonder bestrijdings¬≠maatregelen - sterk toe in de loop van de zomer. Het beste daarom is om de buxus al in het voorjaar op rupsen te controleren en zonodig direct met de bestrijding ervan te beginnen. Blijf regelmatig controleren omdat herbesmetting vanuit de omgeving het hele groeiseizoen kan plaatsvinden. Ook in daaropvolgende jaren kan weer opnieuw besmetting vanuit de omgeving plaatsvinden.

Niet gevonden wat u zocht?

Vul dan dit formulier in, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

U bent hier:Startpagina | Actueel | Actuele onderwerpen | Laatste nieuws | Buxusrups duikt weer op
Deel deze pagina
let op: ons nieuwe telefoonnummer 14078 is een 5-cijferig nummer!

Waleplein 2 | 3291 CZ Strijen
Postbus 5881 | 3290 EA Strijen
   14078 / 088 - 6471200
info@strijen.nl 
GEWIJZIGDE OPENINGSTIJDEN!!