Deelnemers

Tijdens Open Monumentendag 2017 gaan bij de diverse monumenten de deuren open.

1. Kerkstraat 48, 3291 AM Strijen
Sint-Lambertuskerk: Eenbeukig laatgotische kerk uit het midden van de 15e eeuw.  De toren is laatgotisch met een versiering van boognissen en voorzien van een zeer oude toegangspoort met aan de bovenzijde een ornament.

2. Kerkstraat 47, 3291 AK Strijen
Museum Het Land van Strijen: In het museum is veel van de lokale geschiedenis terug te vinden, zoals archeologische vondsten. Op straatniveau is een smederij-museum gevestigd die tijdens Open Monumentendag in bedrijf te zien is. Tevens kan de expositie ‘Hoe hêêtie nou ôk al weer’ worden bekeken. Een verzameling foto’s van dorpsgenoten jong en oud.

3. Spui 12, 3291 EV Strijen
Knipscheerorgel: Het orgel dateert uit 1844 en bevindt zich in de gereformeerde Kerk. De gehele dag inloopbespelingen en van 14.00 uur tot 16.00 uur optredens van het Vullejaegerskoor met orgelmuziek.

4. Keizersdijk 159, 3291 CD Cillaarshoek
Nederlands Hervormde Kerk: Zaalkerkje met houten klokkentoren en 12 glas-in-loodramen met Bijbelse voorstellingen. Orgelbespeling door bezoekers toegestaan.

5. Mariapolder 5, 3292 LC Strijensas
Luchtwachttoren: Een uitkijktoren van prefab beton en symbool van de Koude Oorlog. De toren is in de winter 2011/2012 gerestaureerd en geeft vanwege  de unieke locatie een schitterend uitzicht over het Hollandsch Diep en de polders van de Hoeksche Waard. (open met mooi weer)

6. Buitendijk, Strijensas
Sluiscomplex: Strijen was lange tijd een belangrijk verkeersknooppunt met veerverbindingen naar Moerdijk en Zevenbergen. De in 1908 gebouwde ophaalbrug vormt samen met het sluiscomplex een ensemble met het nabij staande veerhuis. De brug is begin 2010 volledig gerestaureerd.

7. Buitendijk, Strijensas
Lichtopstand: Dit op een geheel ijzeren constructie staande havenlicht aan het Hollands Diep bij Strijensas is omstreeks 1870 geplaatst als navigatiebaken en havenlicht. Er is een schelpenpad aangelegd. Betreden van de lichtopstand is op eigen risico.

Deel deze pagina
U bent hier:Home | Deelnemers