Pagina opties

Groter
A A
RSS

Actueel nieuws

Overzicht nieuwsberichten uit en over de gemeente Strijen. Veel nieuwsberichten worden tevens als persberichten verstuurd naar de media.
Berichten van één maand en ouder staan in het archief en kunnen worden gelezen via de knop 'Archief' onderaan deze pagina.
(Oude nieuwsberichten van vóór november 2017 zijn terug te vinden in het website-archief)


Nieuwsberichten gemeente Strijen

Drukke afscheidsreceptie burgemeester en wethouders

(14-12-2018)

Op 1 januari 2019 fuseert de gemeente Strijen, met nog 4 gemeenten, tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Dinsdag 11 december 2018, nam het college van burgemeester & wethouders afscheid. Vele inwoners kwamen de bestuurders, tijdens de afscheidsreceptie in dorpshuis Streona, de hand schudden.

Dopper cadeau voor basisschoolleerlingen in de Hoeksche Waard

(07-12-2018)

Met dit cadeau voor de basisschoolleerlingen wordt het einde van de vijf gemeenten en het nieuwe begin van gemeente Hoeksche Waard gemarkeerd.

Aanbieden van de Dopper

Maandag 3 december bezochten de collegeleden van de vijf Hoeksche Waardse gemeenten de basisscholen om de drinkflesjes aan de leerlingen aan te bieden. Met dit cadeau betrekken zij kinderen, en ook hun ouders, bij de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. Tegelijkertijd nemen zij zo afscheid van hun huidige gemeente.

Waarom een Dopper

De Doppers zijn bedrukt met het logo van de nieuwe gemeente. Het is een duurzaam en mooi vormgegeven drinkfles, dat telkens opnieuw gevuld kan worden. Met de wereldwijde discussie over plastic afval levert de Dopper een bijdrage aan het verkleinen van de afvalberg. Alleen al in Nederland gooien we dagelijks 500.000 plastic flesjes weg. Een duurzaam product als de Dopper uitreiken aan de basisschoolleerlingen past goed bij de Hoeksche Waard als ‘natuureiland’ en de wens om een duurzaam gezinseiland te zijn.

Prijsvraag

Er hangt een kaartje aan iedere Dopper, waarop een wens ingevuld kan worden:
“Mijn wens voor de gemeente Hoeksche Waard is….”
Alle leerlingen kunnen hun wens (laten) mailen naar gemeente Hoeksche Waard. Drie kinderen met de mooiste wens winnen een prijs. De drie winnaars worden woensdagmiddag 16 januari 2019 uitgenodigd door de nieuwe burgemeester om hun prijs in ontvangst te nemen.


Sluiting gemeentehuizen in december

(07-12-2018)

Wij zijn samen met de vier andere gemeenten in de Hoeksche Waard druk bezig met alle voorbereidingen voor de herindeling. Om u goed van dienst te kunnen zijn vanaf 2 januari 2019 zijn alle publieksbalies vanaf vrijdagmiddag 21 december 13.00 uur gesloten. Het servicepunt in Oud-Beijerland is met ingang van 2 januari weer open. De overige servicepunten zijn vanaf maandag 7 januari open.

Verloopt uw reisdocument of rijbewijs binnenkort? Of wilt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen? Doe dit dan uiterlijk 14 december. Alleen dan kunnen wij garanderen dat u uw document op tijd in bezit hebt.

In de sluitingsperiode kunt u op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur wel in alle gemeentehuizen voor geboorte- en overlijdensaangifte.


Gemeentehuis Strijen gesloten

(07-12-2018)

Het gemeentehuis van Strijen is dinsdag 11 december tussen 15.00 en 17.30 uur wegens een personeelsbijeenkomst gesloten. Van 17.30 tot 19.30 uur is het gemeentehuis weer geopend voor bezoekers.


Genomineerden Strijense Vrijwilligersprijs bekend

(30-11-2018)

Voor de achtste, en tevens laatste keer, zijn in de gemeente Strijen de nominaties bekend gemaakt voor de gemeentelijke Vrijwilligersprijs. Een jury, onder voorzitterschap van burgemeester Jan Waaijer, schoof drie personen en een echtpaar naar voren. De jury bepaalde tevens wie van de genomineerden uiteindelijk de Vrijwilligersprijs 2018 in handen krijgt.

De uiteindelijke winnaar van de Vrijwilligersprijs 2018 is momenteel nog geheim en wordt pas tijdens de afscheidsvergadering van de gemeenteraad op dinsdagavond 18 december in Dorpshuis Streona naar voren geroepen.

De jury beloonde uiteindelijk de volgende kandidaten met een nominatie:

 • Ed Groenhoff: vrijwilliger bij onder meer verenigingsgebouw Mookhoek.
 • Karin Karman: vrijwilligster bij onder meer de VV Strijen.
 • Echtpaar Piet en Marja Smitshoek: vrijwilligers bij onder meer basisschool De Parel.
 • Hans Versteeg: vrijwilliger bij tennisvereniging Bonaventura.

Tijdens de laatste officiële vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Strijen, op 18 december, ontvangt één van de genomineerden uit handen van burgemeester Waaijer dé Vrijwilligersprijs 2018. Hiertoe heeft kunstenares Mieke van Alphen, uit Mookhoek, wederom een uniek glazen plastiek gemaakt.

De Vrijwilligersprijs van de gemeente Strijen werd de afgelopen 16 jaar iedere twee jaar uitgereikt.


Uitnodiging afscheidsreceptie college

(30-11-2018)

Op dinsdag 11 december neemt het college van burgemeester en wethouders afscheid van de gemeente Strijen.

“Wij vonden het een hele eer voor Strijen actief te zijn geweest. Samen met u hebben we van Strien een mooie samenleving gemaakt en vele relaties opgebouwd. Graag willen we u daarvoor bedanken tijdens onze informele afscheidsreceptie.”

U bent van harte welkom op dinsdag 11 december 2018, tussen 19.30 en 22.00 uur in de grote zaal van dorpshuis Streona, Stockholmplein 6, 3291 TP in Strijen.

Aanmelden kan via het e-mailadres afscheidbw@strijen.nl of telefoonnummer 088-647 1200.


Update coalitievorming gemeente Hoeksche Waard

(30-11-2018)

Een week na de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen, is de coalitievorming in de Hoeksche Waard al goed op stoom gekomen. Afgelopen dagen heeft verkenner Sjaak van der Tak met alle tien de gekozen partijen gesprekken gevoerd.

Maandag 3 december a.s. komen de fractievoorzitters van de 10 partijen voor de tweede keer bij elkaar. Tijdens wederom een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis in Piershil, presenteert verkenner Van der Tak onder meer de resultaten van de gevoerde gesprekken.

De openbare bijeenkomst in Piershil begint om 19.30 uur en wordt wederom live uitgezonden via de Facebook-pagina van de gemeenteraad Hoeksche Waard, \GemeenteraadHW, en via de website van de gemeente Korendijk, www.korendijk.nl.


Gemeentehuis gesloten

(30-11-2018)

Het gemeentehuis van Strijen is dinsdag 11 december tussen 15.00 en 17.30 uur wegens een personeelsbijeenkomst gesloten. Van 17.30 tot 19.30 uur is het gemeentehuis weer geopend voor bezoekers.


Heinenoordtunnel afgesloten

(23-11-2018)

In het weekend van 24 en 25 november is de Heinenoordtunnel in beide richtingen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de A16, A17 en N217. Er blijft steeds één tunnelbuis beschikbaar. Weggebruikers moeten rekening houden met een extra reistijd van ongeveer 30 minuten. 

 • 24 november van 22:00 uur tot zondag 25 november 10:00 uur

Het verkeer komende uit de Hoeksche Waard en gaande in de richting van Rotterdam / Europoort wordt ter plaatse met gele borden omgeleid via de N217 en A16. De Kiltunnel is tolvrij vanuit de Hoeksche Waard richting Dordrecht tussen 21:30 uur en 10:30 uur. Het verkeer komende uit Rotterdam en gaande in de richting van de Hoeksche Waard wordt ter plaatse met gele borden omgeleid via de A15, A16 en de N217. Lijndiensten openbaar vervoer worden onder begeleiding van verkeersregelaars door het werkvak geleid.


Huiskamer van Strijen feestelijk geopend

(23-11-2018)

Zaterdag 17 november opende wethouder Wilko van Tilborg het nieuw ingerichte gebied rondom De Kaai. Onder het genot van een hapje en een drankje werd de ‘huiskamer van Strijen’ officieel in gebruik genomen.

Stooktips

(23-11-2018)

Heeft u een open haard, allesbrander, terrashaard, vuurkorf of houtkachel? Met onderstaande stooktip wordt de overlast, die houtrook bij de buren kan veroorzaken, beperkt.

 • Schoorsteen en rookkanaal moeten goed afgestemd zijn op haard of kachel
 • Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes
 • Stook alleen droog hout en zet luchttoevoer en klep helemaal open
 • Gebruik nooit geverfd hout of papier
 • Stook niet bij windstil of mistig weer
 • Ventileer het huis tijdens het stoken
 • Controleer de kleur van het vuur. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren
 • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen
 • Stook niet iedere dag en niet langer dan vier uur op één dag

Eerste debat nieuwe gemeenteraad Hoeksche Waard

(23-11-2018)

Terwijl de stofwolken van de Hoeksche Waardse verkiezingsuitslag nog aan het optrekken zijn, worden de eerste stappen alweer gezet voor de coalitievorming. In aanloop naar de formatie wordt zaterdag 24 november, om 10.00 uur, in de raadzaal van het gemeentehuis van Korendijk een zogenaamd duidingsdebat gehouden. Tijdens dit openbaar debat kunnen alle fractievoorzitters, van de tien partijen die samen de nieuwe raad gaan vormen, hun kijk geven op de verkiezingsuitslag.

,,Tijdens het duidingsdebat kunnen de gekozen partijen op geheel eigen wijze betekenis geven aan de uitslag. En kunnen ze eventueel al aangeven met wie ze in zee willen gaan in een coalitie’’, legt interim-griffier Etienne Hesen uit. Daarnaast komt onder meer ook aan de orde op welke wijze de coalitieonderhandelingen van start gaan. Hoe het informatie- en formatieproces in zijn werk gaat. En wat daar allemaal bij komt kijken.

Tevens wordt deze eerste bijeenkomst gebruikt om kennis te maken met de heer Sjaak van der Tak, die op verzoek van het CDA bereid is om als verkenner de eerste gesprekken te gaan voeren voor het vormen van een coalitie in de gemeenteraad.

De partijen die aan het debat deelnemen zijn: CDA (8 zetels), Lokalen Hoeksche Waard (6 zetels), SGP (6 zetels), VVD (4 zetels), D’66 (3 zetels), GroenLinks (3 zetels), PvdA (2 zetels), ChristenUnie (2 zetels), Hoeksche Waardse Senioren Partij (2 zetels) en Cromstrijen '98 HW (1 zetel).

Het duidingsdebat is live te volgen via de Facebook-pagina GemeenteraadHW of te beluisteren via de website van de gemeente Korendijk: korendijk.raadsinformatie.nl.


Gemeentehuis gesloten

(21-11-2018)

Het gemeentehuis van Strijen is vrijdag 30 november wegens een personeelsbijeenkomst gesloten en ook telefonisch niet bereikbaar.


Opkomstpercentages gemeenteraadsverkiezingen

(21-11-2018)

Op verschillende momenten gedurende de verkiezingsdag worden tussentijdse opkomstpercentages bekendgemaakt via gemeentehw.nl en de social media-kanalen van gemeente Hoeksche Waard. Om 10.00 uur, 14.00 uur en 18.00 uur wordt gekeken hoeveel procent van de kiezers al heeft gestemd.


Van't jaer is't GEEL!

(21-08-2018)

Eind dit jaar, 2018, houdt de gemeente Strijen op te bestaan. Wij gaan over in de gemeente Hoeksche Waard. Eeuwen van historie als gemeente sluiten we af, maar de kracht van Strijen blijft bestaan! En dat Strijen en Strijenaren kracht hebben gaan wij dit jaar nog aantonen. Vanaf de Herfstmarkt in september tot Oudejaarsdag organiseren we een aantal bijzondere activiteiten voor en door de inwoners van de gemeente Strijen. Daarbij hebben we een leidend thema (of eigenlijk: een leidende kleur): Van't jaer is't geel!

Omdat de activiteiten voor iedereen in Strijen bedoeld zijn,  nodigen wij alle inwoners van onze gemeente uit om met leuke ideeën te komen die kenmerkend zijn voor Strijen. Deze initiatieven kunnen met een financiële bijdrage van de gemeente worden georganiseerd. De kleur geel moet daarbij de basis zijn voor een (geel) lint aan activiteiten door de hele gemeente! Het aanmelden van de ideeën kan op de website www.vantjaeristgeel.nl.

Oktober

In oktober kleurt de gehele gemeente Strijen geel. Alle inwoners worden uitgenodigd mee te doen door hun huis, de straat, de school of de werkomgeving geel te versieren. Tijdens de Herfstmarkt op 1 september aanstaande, wordt aan de Strijenaren slingers met gele vlaggetjes uitgedeeld. De straat met de meest creatieve en gele versiering maakt kans op de straatprijs. Deze wordt in november uitgereikt.

November

Voordat de straatprijs wordt uitgereikt gaan we eerst nog als Strijense gemeenschap op de foto. Deze foto wordt vanuit de lucht gemaakt. Zodat wij goed kunnen laten zien dat de gemeente Strijen het gele hart vormt van de Hoeksche Waard. We doen dan ook meteen een recordpoging: de meeste mensen met een gele kerstmuts op. De aanmelding bij het World Guinness Book of Records is alvast gedaan.

December

In de eerste week van de kerstvakantie willen wij graag lekker schaatsen! Daarom leggen wij een tijdelijke ijsbaan aan van écht ijs, zodat iedereen hiervan gebruik kan maken.

Herinnering

Alle inwoners worden verder uitgenodigd om een mooi verhaal of herinnering over de gemeente Strijen te delen. Dit kan via de projectwebsite: www.vantjaeristgeel.nl of door het verhaal in te leveren bij het museum Het Land van Strijen, Kerkstraat 45 in Strijen. Het museum is geopend op vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur.


Nieuwe hondenkaart in Strijen

(19-07-2018)

Onlangs heeft de gemeente Strijen de hondenkaart geactualiseerd. Ook zijn er nieuwe afvalbakken en routepaaltjes geplaatst. Uit een inventarisatie bleek dat er in de loop van de tijd wat routepaaltjes waren verdwenen. Ook de onlangs vastgestelde regionale APV vroeg om een update van  de hondenkaart.

Opruimplicht

Overal binnen de bebouwde kom van de gemeente Strijen geldt een opruimplicht voor hondenpoep, met uitzondering van de locaties waar dit is vrijgesteld. Dit zijn voornamelijk gebieden aan de randen van de wijken. Op de nieuwe hondenkaart staan alle hondenuitlaatgebieden aangegeven.

Bij het uitlaten van uw hond bent u verplicht om een opruimmiddel bij u te hebben en om de hondenpoep onmiddellijk op te ruimen als u de hond uitlaat. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd.

Afvalbakken

Om de hondenpoep op te ruimen kan gebruik worden gemaakt van de afvalbakken in de openbare ruimte. Onlangs zijn er  een aantal afvalbakken in Strijen bij geplaatst. Op de nieuwe hondenkaart staan de afvalbakken ook aangegeven.

Routepaaltjes

De verschillende uitlaatgebieden worden aangegeven met routepaaltjes. Op deze paaltjes is te zien om welk soort gebied het gaat en of er een opruimplicht geldt. Het is niet toegestaan om honden uit te laten op een kinderspeelplaats, zandbak of speelweide. Dit is ook aangegeven met verbodsborden.

Hondenkaart

Op de website www.strijen.nl staat meer informatie over het hondenbeleid. Ook kunt u hier de hondenkaart bekijken. Vanwege de nieuwe wetgeving AVG is het helaas niet (meer) mogelijk om alle hondenbezitters persoonlijk aan te schrijven. Bent u hondenbezitter (in Strijen) en wilt u de nieuwe hondenkaart thuis ontvangen? Geef dan uw adresgegevens door aan ons via info@strijen.nl of via 088-6471200. U ontvangt er dan gratis een rolletje opruimzakjes bij.

Archief