Pagina opties

Groter
A A

Actueel nieuws

Overzicht nieuwsberichten uit en over de gemeente Strijen. Veel nieuwsberichten worden tevens als persberichten verstuurd naar de media.
Berichten van één maand en ouder staan in het archief en kunnen worden gelezen via de knop 'Archief' onderaan deze pagina.
(Oude nieuwsberichten van vóór november 2017 zijn terug te vinden in het website-archief)


Nieuwsberichten gemeente Strijen

Mixed Media Expositie in gemeentehuis Strijen

(17-01-2018)

Tot en met eind februari is op de begane grond van het gemeentehuis Strijen de Mixed Media Expositie van Pauline van Roon te zien.

Mixed media artist

Pauline van Roon noemt zichzelf een mixed media artist. Mixed media is een kunstvorm van verschillende technieken en materialen.

Van Roon is haar hele leven al zeer creatief. De laatste jaren gaat haar interesse uit naar de mixed media techniek.

Openingstijden

De expositie van Pauline van Roon is te bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis aan het Waleplein 2 in Strijen.


Gast van de Raad: maak kennis met het werk van de gemeenteraad

(11-01-2018)

De Strijense politiek is leuker als u weet hoe het werkt. Wilt u meer weten over de gemeentepolitiek en kennismaken met de raadsleden? Geef u dan op als Gast van de Raad. Dan krijgt u een kijkje achter de schermen bij een gemeenteraads-vergadering. Het bezoek vindt plaats voorafgaand aan een raadsvergadering.

Welke partijen zijn er vertegenwoordigd in de gemeenteraad en waar besluiten zij eigenlijk allemaal over? Hoe gaat die besluitvorming in z’n werk en kunt u daar nog invloed op uitoefenen? Op deze en andere vragen geeft de gemeenteraad graag antwoord.

Wat kunt u verwachten?

Om 19.00 uur verwelkomen een tweetal raadsleden en de raadsgriffier u in het gemeentehuis van Strijen. Onder het genot van een kopje koffie vertellen zij u meer over het gemeentebestuur, het raadswerk en de manier waarop gemeentelijke besluiten tot stand komen. Op de publieke tribune worden plaatsen voor u gereserveerd zodat u de raadsvergadering vervolgens live kunt volgen.

Aanmelden

Wilt u een keer Gast van de Raad zijn? Meld u zich dan meteen aan bij de griffier, e-mail: michiel.bourdrez @strijen.nl, telefoon: 088 – 647 1205. Of via dit online formulier. Elke maand worden twee gasten ingepland, op volgorde van aanmelding.

De raadsvergaderingen zijn op de volgende dinsdagen:

 • 23 januari
 • 20 februari
 • 27 maart
 • 24 april
 • 29 mei
 • 31 mei
 • 19 juni
 • 28 augustus
 • 25 september
 • 23 oktober
 • 20 november
 • 18 december

Herdenkingsbijeenkomst Watersnoodramp

(11-01-2018)

De gemeente Strijen staat op 1 februari a.s. stil bij de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Tijdens de rampnacht van 1 februari 1953 en de dagen erna verloren 44 inwoners het leven.

In 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. De stormvloed van 1953 was een gebeurtenis van enorme betekenis voor de samenleving, die een blijvende plek inneemt in de collectieve herinnering. De Watersnoodramp is één van de 50 vensters in de canon van de Nederlandse geschiedenis.

Op de Algemene Begraafplaats in Strijen vonden de slachtoffers hun laatste rustplaats. Op elk graf ligt een granieten tegel waarin de naam en de leeftijd van de overledene werden aangebracht. Op 1 februari a.s. vindt bij die graven een bescheiden herdenkingsbijeenkomst plaats.


Samenwerking tegen schulden

(09-01-2018)

Heeft u moeite om de eindjes aan elkaar vast te knopen? Bijvoorbeeld achterstanden bij het betalen van rekeningen of schulden waar u niet uit komt? Wacht dan niet te lang om hulp of advies te vragen.

De vijf gemeenten in Hoeksche Waard en HW Wonen, Humanitas, Welzijn Hoeksche Waard, Dienst Gezondheid & Jeugd en Werk & Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) hebben onlangs afspraken gemaakt om schulden te voorkomen.

Door samen te werken willen zij u beter van dienst zijn en u sneller doorverwijzen naar ondersteuning die bij u past. U kunt bij elk van de organisaties terecht. U kunt ook via de website van WIHW gratis en anoniem online budgethulp ontvangen met de geldplannen van Startpunt Geldzaken.

De geldplannen zijn beschikbaar voor verschillende typen huishoudens en bieden bespaartips, adviezen voor het omgaan met geld en informatie over regelingen. Ga naar www.wi-hw.nl en klik op ‘Haal meer uit je geld’.


Ook in 2018 Samen eten bij… in Strijen!

(09-01-2018)

In het inmiddels prachtig gerenoveerde Molenschaer in Strijen staan de vrijwilligers en cliënten weer voor de inwoners van Strijen klaar om te gaan koken.

Het concept is nog steeds dat er vooral wordt gekookt met ingrediënten die anders weggegooid zouden worden en voornamelijk via sponsoring van lokale bedrijven of privé personen gekregen. Zo kan er elke 14 dagen een gezonde maaltijd (ook vegetarisch is mogelijk) gemaakt worden voor een minimale prijs. De prijzen zijn vanaf € 3,00 per persoon tot € 7,00 voor een gezin, ongeacht het aantal kinderen.

Vanaf donderdag 18 januari a.s. zijn Strijenaren weer welkom vanaf 17.30 uur tot 18.30 uur (tot 19.00 uur kan de maaltijd genuttigd worden). Graag wel van te voren telefonisch aanmelden op telefoonnummer: 078-6742185.

Aan dit initiatief werken diverse vrijwilligers en organisaties belangeloos mee, maar we kunnen nog altijd hulp gebruiken. Voor meer informatie of als u ook mee wilt helpen aan dit initiatief kunt u mailen naar: Daphne.Gijswijt@gemiva-svg.nl of b.denouden@welzijnhoekschewaard.nl

De overige data van Samen eten bij… zijn:

 • 1 februari
 • 15 februari
 • 1 maart
 • 15 maart
 • 29 maart

Geen vuurwerkschade in de gemeente Strijen

(08-01-2018)

Volgens het Verbond van Verzekeraars bedraagt de (geschatte) schade in Nederland rond de jaarwisseling 2017-2018 tussen de tien en twaalf miljoen euro. Dat is lager dan het jaar daarvoor.

Ook de Hoeksche Waardse gemeenten maakten deze week de balans op. De schadecijfers laten een daling zien ten opzichte van vorig jaar. In de gemeente Strijen werden vooralsnog geen vernielingen aangetroffen en bedraagt het schadebedrag derhalve nul euro. ,,En daar zijn wij als gemeenschap natuurlijk heel erg tevreden over," aldus burgemeester Jan Waaijer.

Over het algemeen is de overgang van 2017 naar het nieuwe jaar 2018 rustig en zonder ernstige incidenten verlopen. In andere gemeenten was er wel de ‘gebruikelijke’ schade aan onder meer verkeersborden, afvalbakken en straatmeubilair. Het prijskaartje dat aan deze zinloze vernielingen hangt, bedraagt toch bijna elfduizend euro! Van dat geld zou je veel ‘leuke’ dingen kunnen doen.

Schadebedrag

Onderstaande tabel laat de schade zien die door vuurwerk en/of vandalisme is ontstaan vanaf de start van de vuurwerkverkoop - 28 december 2017 tot en met 1 januari 2018. In de bedragen zijn alleen de materiaalkosten opgenomen; dus zonder arbeids- en of voorbereidingskosten. 

Gemeente

Schadebedrag

Binnenmaas

€ 4.050,-

Cromstrijen

     € 1.753,-

Korendijk

€ 2.042,-

Oud-Beijerland

€ 3.143,-  

Strijen

€ 0,-

Totaal

€10.988,-

Bovengenoemde schades zijn het gevolg van vuurwerk, vernielingen en vandalisme aan gemeentelijke eigendommen, zoals verkeersborden, afvalbakken, putdeksels, straatkolken en straatmeubilair (banken et cetera).

Schatting

Voor alle duidelijkheid: het gaat om voorlopige, geschatte kosten. Definitieve cijfers en schadebedragen komen later. Zo is het nog niet overal duidelijk hoeveel straatkolken er precies zijn beschadigd en in welke mate. Bovendien is er een verschil in materiaalkosten per gemeente. Neem bijvoorbeeld een verkeersbord… daarvoor geldt geen uniforme prijs.

Verschil

Het verschil in de schadebedragen is uiteraard het gevolg van het verschil in grootte/omvang van de gemeente. Een gemeente met zes dorpen (Binnenmaas) heeft logischerwijs meer schade dan een gemeente met één dorp (Strijen).


Sporthelden Strijen in het zonnetje

(03-01-2018)

Tijdens de tweejaarlijkse Sportverkiezing zette de gemeente  Strijen weer haar lokale sporthelden in het zonnetje. Voetbalster Annemieke Kruijthof werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Zwemmer Quinn van den Heuvel werd Sportman van het Jaar. En het estafetteteam DriemTiemStrien kwam als beste Sportploeg van het Jaar uit de bus.

Skype

In een goed gevulde raadzaal van het gemeentehuis van Strijen nam sportwethouder Paulien Tanja, dinsdagavond 2 januari 2017, de uitreiking voor de Sportverkiezing Strijen voor haar rekening. Ten overstaan van de vele belangstellenden nam de verantwoordelijk bestuurder van sportzaken de bezoekers van de nieuwjaarsreceptie mee in een spannende ceremonie. Alle kandidaten werden op een levensgroot scherm gepresenteerd, vervolgens geëerd en voorzien van plaquettes, medailles, bloemen en oorkondes.

En dan was er nog die technische uitdaging voor de sportwethouder. De Sportvrouw van het Jaar, Annemiek Kruijthof, bevond zich namelijk op dat moment in Zuid-Afrika. Het lukte echter om haar via een Skype-verbinding virtueel de prijzen te overhandigen. Vol in beeld op het grote scherm in de raadzaal, en goed hoorbaar, was Annemiek Kruijthof duidelijk verbaast dat deze eer haar ten deel viel.

Ook voor de overige genomineerden, Hannah Verhoeven, Tijs Kleinjan, Mark van Tilborg en het eerste team van korfbalvereniging Ventura Sport, was er een fraaie oorkonde en een mooie bos bloemen. Hun prestaties mochten er volgens wethouder Tanja zeer zeker eveneens zijn.


Nieuwjaarsreceptie gemeente Strijen

(28-12-2017)

Op dinsdag 2 januari 2018 wordt in de raadzaal van het Strijense gemeentehuis de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden.

Inwoners van Strijen, middenstanders, vertegenwoordigers van verenigingen, instellingen en kerken zijn van harte welkom van 19.30 tot 21.30 uur.

Sportverkiezing

Rond 20.00 uur spreekt burgemeester Jan Waaijer zijn nieuwjaarsrede uit.
Aansluitend vindt de uitreiking van de Sportverkiezing Strijen plaats. 
Het gemeentebestuur en medewerkers van de gemeente Strijen wensen u een Gezellige Jaarwisseling en een Gezond Nieuwjaar! 

Vuurwerk kopen en afsteken

(28-12-2017)

Elk jaar moet de gemeente Strijen helaas constateren dat zowel gemeentelijke als privé eigendommen door vuurwerk worden vernield.

Ziet u iemand een prullenbak met vuurwerk opblazen of iets anders, meld dit dan bij de politie, 0900-8844. Of bij Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. De toegestane tijd dat vuurwerk afgestoken mag worden is tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur!

Er kan op drie werkdagen vuurwerk worden gekocht. De koopdagen in 2017 zijn donderdag 28 december, vrijdag 29 december en zaterdag 30 december 2017. Er mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk worden gekocht en in huis worden bewaard.

Doe het veilig: vijf regels

Tijdens de afgelopen jaarwisseling moesten weer vele Nederlanders in het ziekenhuis behandeld worden. Door eigen handelen, of door dat van anderen. Een aantal simpele tips voor het veilig afsteken van vuurwerk, helpen dit te voorkomen:

 • Zet siervuurwerk stabiel neer op een vlakke ondergrond.
 • Steek vuurpijlen af uit een verzwaarde fles of pvc-buis.
 • Houd voldoende afstand.
 • Gebruik altijd een aansteeklont.
 • Ruim vuurwerkafval gelijk op en gooi het als het is afgekoeld bij het huisvuil.

Illegaal vuurwerk 

Illegaal vuurwerk is de bron van veel ongelukken. Dit vuurwerk kan meer dan de toegestane hoeveelheid kruit bevatten dan veilig is en een ongezond harde knal veroorzaken. Dit vuurwerk is voor de veiligheid verboden en de politie controleert en bekeurt bezitters ervan. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn strijkers, nitraat-, vlinder- of mortierbommen, lawinepijlen, knalpijlen of -patronen. Koop voor uw eigen veiligheid alleen legaal vuurwerk! Legaal vuurwerk is te koop bij de officiële handel en is te herkennen aan de vermelding 'geschikt voor particulier gebruik' en Nederlandstalige aanwijzingen voor veilig gebruik.

Kijk voor meer informatie over illegaal vuurwerk op de website van de politie.


Check het Register Sociale Hygiëne!

(28-12-2017)

In 2015 is het bijschrijven in het Register van de Drank- en Horecawet aangescherpt. Oude diploma’s Sociale Hygiëne zijn begin 2017 door de wetswijziging vervallen. Het gaat vooral om diploma's van mensen die lang in de branche werken als ondernemer of leidinggevende, maar niet geregistreerd staan.

Om een drankverstrekkend horecabedrijf te zijn, is een diploma essentieel. Zonder een diploma Sociale Hygiëne én de registratie ervan, wordt geen Drank- en Horecavergunning afgegeven.

Diploma Sociale Hygiëne aanvragen

Mensen met een verouderd diploma krijgen van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) de mogelijkheid om, op basis van hun oude diploma, het huidige SVH Diploma Sociale Hygiëne aan te vragen. Ze worden dan op de juiste manier in het Register Sociale Hygiëne opgenomen. Aanvragen kan tot 1 mei 2018. Daarna vervalt deze mogelijkheid. Staat uw naam na die datum niet in het Register, dan moet u het examen opnieuw afleggen.

Wat moet u doen?

Check of u en uw leidinggevenden in het Register Sociale Hygiëne staan. Als u in dit Register staat, hoeft u niets te doen. Staat iemand niet in het register, kijkt u na welke (vak)diploma hij of zij heeft en controleer of deze recht geeft op een inschrijving in het register. Op de website van het SVH vindt u een lijst met diploma’s die hieronder vallen. Als dit het geval is, kunt u via de website van het SVH het SVH Diploma Sociale Hygiëne aanvragen en alsnog de inschrijving in het Register regelen. De kosten hiervan zijn € 58,00, inclusief btw. Heeft u wel een Verklaring Sociale Hygiëne, maar staat deze niet in het Register neem dan contact op met SVH via 088 050 15 00 of lec@svh.nl.

Meer informatie

Op de website van SVH vindt u meer informatie over het Register Sociale Hygiëne. Meer informatie over deze overgangsregeling kunt u opvragen via lec@svh.nl onder vermelding van overgangsregeling.


Eerste boom Gedenkbos voor wijlen raadslid Hans van 't Hof

(27-12-2017)

Vorige week zijn de eerste drie bomen geplant in het nieuwe Gedenkbos in Strijen. Burgemeester Jan Waaijer dichtte het allereerste plantgat met daarin een jonge zomereik, die aan moeder aarde werd toevertrouwd in dierbare herinnering aan wijlen gemeenteraadslid Hans van 't Hof.

In het bijzijn van weduwe Van 't Hof en naaste familie werd op een druilige woensdagmiddag een begin gemaakt met het Gedenkbos Strijen.

Zomereik

Naast de eerste zomereik voor de heer Hans van 't Hof, die 10 mei 2014 op 67-jarige leeftijd overleed, werden nog een meelbes en kers geplant. Tot groot genoegen van met name de voorzitter van de Stichting Gedenkbos, Leen Bouman, die de wens had om nog dit jaar het planten van bomen mogelijk te maken. Op het stuk grond tussen het Molenschaar en de polder het Oude Land van Strijen is plaats voor in totaal 80 bomen.

Eerder dit jaar werd een mijlpaal bereikt toen bleek, dat als gevolg van de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis, dit in totaal 300 bomen 'bespaard' heeft. Vanuit het college werd geopperd hiermee iets te doen. Vervolgens kreeg die wens verdere vorm om een boom te planten op het te realiseren Gedenkbos, en die boom dan te planten ter nagedachtenis aan Hans van ’t Hof, die zich als raadslid ook altijd sterk heeft gemaakt voor een duurzame wereld.


Wie wordt Sportploeg van het Jaar?

(27-12-2017)

Voor de Sportverkiezing 2017 zijn vijf individuele sporters en twee sportploegen genomineerd. Vandaag stellen we de nominaties voor de Sportploeg van het Jaar voor.

DRIEMTIEMSTRIEN (estafette)
VENTURA SPORT 1 (korfbal)

DriemTiemStrien

De estafettelopers van DriemTiemStrien doen al jaren mee aan de Roparun: een non-stop estafette loop van meer dan 500 km van Parijs naar Rotterdam. De Roparun wordt door het team van 24 mannen en vrouwen een avontuur voor het leven genoemd. ,,Het leukste aan onze sport is dat we in teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het motto daarvoor is al jaren: leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven,” vertelt Jeroen Luijendijk, de team captain van DriemTiemStrien.

Ventura Sport 1

Het eerste team van korfbalvereniging Ventura Sport zat tijdens het zaalseizoen twee jaar op rij dichtbij promotie naar de 2e klasse. Hoewel ze beide keren net naast de winst grepen, toch een hele prestatie. Ventura Sport blijkt een makkelijk scorende ploeg waarbij door alle spelers kansen gecreëerd worden en ze allemaal kunnen scoren. ,,Verdedigend is de ploeg sterk en een goede discipline in de ploeg maakt hen moeilijk te verslaan. Waardoor we vaak meedoen om de prijzen. Maar jammer genoeg toch met lege handen staan en nog steeds in de derde klasse spelen,” aldus trainer/coach Siebe Buitendijk.


Lichtjes op oorlogsgraven

(20-12-2017)

Zondag 24 december worden in Strijen weer kaarsjes aangestoken bij de graven van gesneuvelde militairen, door schoolkinderen en vrijwilligers.

Op meer plaatsen in de Hoeksche Waard wordt op deze wijze weer herdacht hoe soldaten uit binnen- en buitenland hun leven gaven voor onze vrijheid. Tijdens kerstavond vorig jaar brandden er op meer dan 250 locaties in Nederland kaarsjes bij de graven.

Extra geld voor jeugdhulp Zuid-Holland Zuid

(20-12-2017)

Het Algemeen Bestuur van de 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid wil extra geld vrijmaken voor de jeugdhulp in 2018. Dit is nodig om te voorkomen dat kinderen tussen wal en schip vallen. Tegelijkertijd vraagt het AB aan de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) meer rijksmiddelen ter beschikking te stellen.

De overgang van jeugdhulp van het Rijk naar gemeenten ging gepaard met bezuinigingen van ruim 15 procent, terwijl de zorgvraag de afgelopen jaren steeg. Om dit te kunnen bekostigen investeerden de gemeenten in Zuid-Holland Zuid in 2017 ongeveer 5,4 miljoen euro extra voor jeugdhulp en 1,7 miljoen voor de jeugdtaken bij Veilig Thuis, boven het budget dat zij van het Rijk kregen. Het Algemeen Bestuur is van plan om in 2018 eenzelfde bedrag extra te investeren. Dit is op te maken uit het Meerjarenperspectief 2018-2022 dat het AB voorlegt aan de gemeenten in de regio

Belang van het kind

Volgens Jolanda de Witte, coördinerend portefeuillehouder Jeugd ZHZ, is het belang van het kind uitgangspunt. “We zien dat de transformatie in gang is gezet. Meer jeugdigen ontvangen jeugdhulp doordat de kosten per jeugdige zijn gedaald. Dat is positief, maar we constateren ook dat er een gat in de financiën is ontstaan door de bezuinigingen die het Rijk eerder doorvoerde en de toegenomen vraag naar jeugdhulp. Daarom heb ik de minister uitgenodigd met ons in gesprek te gaan hoe we dit met elkaar oplossen."

Stevige transformatieopdracht

Naast het beschikbaar stellen van de extra middelen zetten de gemeenten intensief in op preventie en een lagere instroom in de zware zorg. Hierbij wordt in samenhang gekeken naar de drie verschillende onderdelen van het sociale domein: maatschappelijke ondersteuning, werk en jeugdhulp. Als het gaat om de specialistische jeugdhulp die zorgaanbieders leveren, ligt de nadruk op 'hulp thuis, tenzij' en op de intensiteit van die hulp.

Meerjarenperspectief

In het Meerjarenperspectief Jeugdhulp Zuid-Holland Zuid 2018-2022 geeft het AB een doorkijk voor de komende jaren, zowel financieel als wat er nodig is om de transformatie uit te voeren. Het meerjarenperspectief gaat als voorstel naar de gemeenteraden van de 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid.


Websites Hoeksche Waardse gemeenten gebruiksvriendelijker dan ooit

(19-12-2017)

Gisterenavond, maandag 18 december 2017, zijn met een gigantische knal uit twee confetti kanonnen, de nieuwe websites van de vijf Hoeksche Waardse gemeenten gelanceerd. ,,We zijn met deze nieuwe websites helemaal klaar voor de digitale toekomst,” aldus burgemeester Jan Luteijn van de gemeente Cromstrijen.

Als verantwoordelijk bestuurder voor het project nieuwe websites, toonde een vrolijke Luteijn zich enorm in zijn nopjes. Hij was vooral zeer te spreken over de professionele en vlotte manier waarop de vijf websites in tien weken tijd uit de grond zijn gestampt. ,,Het is mooi om te zien dat zowel inwoners, medewerkers als instanties intensief met elkaar hebben samengewerkt in dit traject. En bijvoorbeeld inwoners model hebben gestaan voor de foto’s op de websites. Bedankt allemaal daarvoor.”

Toptaken

Ook gemeentesecretaris van Strijen, Marko Does, was zeer tevreden over het eindresultaat. Het van buiten naar binnen denken, de toptaken-structuur en de vraaggerichte opzet hebben ervoor gezorgd dat de nieuwe websites geen communicatiemiddel meer is, zoals vroeger, maar onderdeel is geworden van het moderne dienstverleningsconcept bij de gemeenten. ,,Je kunt langs verschillende wegen, snel en eenvoudig de juiste informatie vinden. De website is strak, overzichtelijk en zakelijk. En qua inhoud staat er niets teveel op, maar alleen die informatie waarnaar inwoners op zoek zijn.”

Gebruiksgemak

De komende weken worden de puntjes nog op de i gezet, en vindt er een verbeteronderzoek plaats. Tijdens dit zogenaamde usability onderzoek wordt het gebruiksgemak getest. Uit de test komen de eventuele obstakels naar voren, die gebruikers kunnen ondervinden bij het gebruik van de gemeentelijke websites. Tevens wordt begin volgend jaar nog een chatfunctie ingebouwd. Zodat bezoekers heel laagdrempelig ook op die wijze contact kunnen maken met hun gemeente.


Archief