Pagina opties

Groter
A A

BuurtWhatsapp

Buurtpreventie

Samen zorgen we voor een veilige woon- en leefomgeving. In de gemeente Strijen zien we steeds meer burgerinitiatieven op dit gebied. Zo worden er BuurtWhatsApp-groepen opgericht voor het doorgeven van verdachte situaties en/of personen aan uw buurtbewoners.

BuurtWhatsApp-groepen

WhatsApp is een berichtensysteem op de smartphone dat gebruik maakt van een internetverbinding. Hierdoor hoef je geen kosten per bericht te betalen zoals bij een sms. Met WhatsApp kun je naar 1 persoon berichten sturen, maar ook naar groepen. De BuurtWhatsapp is zo’n groep.

Het doel van de Buurtwhatsapp is het zorgen voor extra ogen en oren voor de politie. Met de buurtwhatsapp kunnen inwoners zelf een groot gebied in de gaten houden. Met het melden van verdachte situaties in een Buurtwhatsapp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie via 112 worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. De politie leest namelijk niet mee met de BuurtWhatsapp.

Spelregels

Aan de deelname van een WhatsApp-groep is een aantal spelregels verbonden:

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers zijn woonachtig/werkzaam in de wijk waarvoor zij zich aanmelden.
 3. BuurtWhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting
  S = Signaleer.
  A = Alarmeer 112.
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen.
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.
  De bedoeling is dat de plannen van de verdachte persoon worden verstoord. Doe dit alleen als dit veilig is; maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 5. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Hiermee voorkom je dat de politie veel telefoontjes krijgt via 112.
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en heel belangrijk: het kenteken! De foto’s mogen alleen in de BuurtWhatsappgroep met elkaar gedeeld worden.
 9. Gebruik de WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten. Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:

 1. Het niet houden aan de afspraken kan leiden tot verwijdering uit de groep.
 2. In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de leden van de regiegroep in samenspraak met de politie en gemeente.

Er is steeds meer interesse om dit soort WhatsApp-groepen met elkaar op te starten. Zo nam een enthousiaste groep bewoners in de Fruitgaard (Strijen) het initiatief om een BuurtWhatsApp-groep netwerk op te zetten voor deze doeleinden. 

Zelf al aan de slag?

Om een buurtwhatsapp te starten is één en bij voorkeur meerdere beheerders nodig. Deze beheerders wonen in de wijk zelf. De gemeente en politie zitten niet in deze buurtwhatsapp. Je kunt zelf een oproep doen via sociale media, maar ook bewonersbrieven rondbrengen. In een buurtwhatsapp kunnen maximaal 256 deelnemers. Hoe groter de groep, hoe groter het bereik is bij meldingen. De gemeente kan je hierin ondersteunen.