Pagina opties

Groter
A A

Hondenbeleid

Ongeveer 800 huishoudens in de gemeente Strijen zijn de trotse bezitter van één of meerdere honden. Hondenbezitters beleven veel plezier aan hun viervoeters en gaan er graag met de hond op uit. Voor de gezondheid van de hond is het belangrijk dat deze lekker buiten kan rennen en spelen en daar is ruimte voor nodig. Deze ruimte is er ook in Strijen.

Behalve het plezier dat mensen aan honden kunnen beleven, ervaren zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters soms ook overlast van de huisdieren. De gemeente ontvangt regelmatig klachten over hondenpoep of loslopende honden.

Heeft u ook een hond? Dan is het belangrijk dat u weet welke spelregels in de gemeente Strijen gelden. Zo kunnen we er samen met u voor zorgen dat het voor iedereen prettig is om in onze gemeente te wonen, te recreëren en te spelen. Op deze webpagina hebben wij voor u de belangrijkste punten van ons hondenbeleid op een rijtje gezet.

Opruim- en aanlijnplicht

Overal binnen de bebouwde kom van de gemeente Strijen geldt een opruimplicht voor hondenpoep en een aanlijnplicht voor honden met uitzondering van de locaties waar dit is vrijgesteld. Dit zijn voornamelijk gebieden aan de randen van wijken. Op de nieuwe hondenkaart staan alle hondenuitlaatgebieden aangegeven.

U bent  verplicht om bij het uitlaten een opruimmiddel bij u te hebben en om de hondenpoep onmiddellijk op te ruimen als u de hond uitlaat. Bij een overtreding hiervan kan een boete opgelegd worden.  

Hondenpoep opruimen is in het belang van de hond, de eigenaar en de volksgezondheid. Door de hondenpoep op te ruimen kan ziekteoverdracht worden voorkomen. Er kan ziekteoverdracht plaats vinden tussen zowel honden onderling, overige dieren maar ook mensen.

Zorgplicht

Iedereen kan van de natuur genieten. Wandelend of fietsend. Alleen, in gezelschap en/of samen met de hond. Hierbij moeten we rekening houden met elkaar en met de dieren die in het gebied leven.

U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw hond. Dat betekent onder meer dat u ervoor moet zorgen dat uw hond geen overlast of schade veroorzaakt. Tussen maart en augustus is het broedseizoen van vogels. Pas op dat u in die periode geen broedende vogels stoort.

Uitrengebied

In een zogenaamd uitrengebied gelden andere regels: u hoeft hier uw hond niet aan te lijnen en u bent niet verplicht de uitwerpselen op te ruimen. De overzichtskaart waarop de uitren- en de uitlaatgebieden staan, is onderaan deze pagina te zien.

U hoeft uw hond niet aan te lijnen in het uitrengebied. Het blijft echter altijd belangrijk dat u de hond onder controle heeft, ook als hij/zij niet is aangelijnd. Maak daarom vooraf een inschatting van het gedrag van uw hond. Kan uw hond overweg met andere honden en luistert hij goed naar u? Dan is het geen probleem om uw hond los te laten lopen. Is uw hond (nog) minder goed gesocialiseerd, dan is het beter om uw hond aan te lijnen.

Hondenbelasting

Heeft of krijgt u een hond? Dan bent u verplicht om hondenbelasting te betalen. De gemeente Strijen heeft het heffen en innen van hondenbelasting uitbesteed aan Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW). Kijk voor meer informatie op hun website: www.svhw.nl

Opgevoede honden

Het is uw verantwoordelijkheid om uw hond op te voeden en te socialiseren, zodat er geen ongewenste situaties ontstaan. U kunt hulp krijgen bij de opvoeding van uw hond bij een hondenschool (kynologenclub). In de Hoeksche Waard zijn verschillende hondenscholen.